Английски за деца и бебета по метода на Хелен Дорон

Децата имат естествена нагласа към нови езици. За разлика от възрастните децата възприемат новия език без да осъзнават, че това е обвързано по някакъв начин с учебен процес. Те имат способността да подражават и имитират различни произношения и интуитивно да разберат правилата на езика. С английски за деца и бебета в “Хелен Дорон” ученето на чужд език за децата не е в никакъв случай трудно (освен, ако не чуят това от някъде другаде ).

Естествен процес за научване на език у децата:

английски за деца, процес

Ученето на английски за деца и бебета в “Хелен Дорон” е основано на естествения процес за научаване на език. Той може да се наблюдава най-добре при бебетата.

Чувам

Когато се родят те имат способността да чуват. Слухът им е добре развит и настроен да учи език, но за това след малко. Продължителното слушане е първият етап от научаването на езика. Замислете се- спомняте ли си вашите първи думи или пък уроците по български? Не. Не сте единствени. Всички ние усвояваме майчиния си език от самото начало без дори да осъзнаваме.

Разбирам

Вторият етап е разбирането. Малко по малко, чрез вашата игра и говорене бебето започва да разбира, че това неприятно усещане е “гладничък ли си”, онова светещото се нарича “лампа, да лампа, мамо”, и топлите неща на краченцата му са “чорапките. Кое бебе има чорапки? Ти, да!”. Разбирате логиката. Детето започва да търси с поглед нещата, когато ги назовете и може да ги посочи с пръст ако го попитате. Нищо, че още не може да ги произнесе.

Говоря

Което ни води до етап номер три – говоренето. Родителите са нетърпеливи да чуят първата дума на детето. Звуците “д” и “т” са първите, които се появяват, но това е дълга тема за логопеди. Минава около година, докато то най-накрая каже своята първа дума на майчиния език. И след това не започва да държи лекции с часове. С всеки един нов език е същото. Родителите искат детето да проговори на английски след първия урок. Искат да говори и вкъщи.  Но е нужно време за да се натрупат знанията и да дойде този етап. Говоренето възниква и вследствие на нужда от нещо. Ако вече знае думата “гладен” сега е много по лесно да ви каже, отколкото да се разплаче за да привлече внимание и да трябва да гадаете какво му има.

Чета и пиша

Последния етап е четене и писане. Те вървят ръка за ръка и винаги представляват интерес и страх едновременно. Писането изисква определена степен на развитие на фината моторика, а четенето идва след запомняне на символи и техните звуци. Затова в един език тези етапи са последни. Без да си го чувал, да го разбираш и да можеш да говориш няма как да се справяш с четене и писане. Дори в човешката история писмеността е възникнала много след невербалния език и говора. И дълго време само най-изявените членове на обществото са можели да четат и пишат. В училище децата започват нов език винаги с четене и писане. Това ги обърква и често води до 12 години четене и писане, без способността да водят разговор и да разбират отлично езика.

Как възприемат бебетата и децата:

  • Малките деца учат език с игри, забавления и различни развлекателни и опознавателни дейности. Те научават езика, докато са около техните родители. Децата първо разбират смисъла на определено действие.След това обвързват това действие с думичка от езика на възрастните.
  • Малките деца използват индивидуалните си интуитивни методи за овладяване на майчиния език. Паралелно с това използват същата техника за научаване на чужд език.
  • Малките деца имат повече време, за да включат чуждия език в ежедневната си програма. Усвояват по-лесно и по-бързо, когато не са затрупани с факти, които да помнят за следващият си тест, когато пораснат.
  • Деца, които имат възможност да се докоснат до втори език докато са все още малки използват същите методи и стратегии през целия си живот при изучаването на други езици. Така, научаването на трети, четвърти или дори повече езици е по-лесно, отколкото овладяването на втори език. Опита в изучаването на втори език е стабилна платформа върху която лесно се надгражда.
  • Малките деца, които са придобили езикови знания интуитивно като възрастни са по-склонни да имат по-добро произношение и усещане за езика и културата.

Helen Doron Kids & Globe

Top